Vendre o no vendre en social media?

image description

Després de tres anys de donar formació en màrqueting online a Andorra, la pregunta ha aparegut una i una altra vegada entre alumnes d’infinitat d’empreses del país: he d’esperar més vendes de les meves accions en social media?

La resposta, que semblaria tan lògica en primera instància, depèn molt del lloc on es faci la pregunta. Segons l’última edició de l’enquesta mundial que elabora la consultora britànica Grayling a tot el món i que mesura la implicació de les companyies en comunicació, les empreses espanyoles són a les xarxes socials directament per vendre, i ampliar les xifres de facturació és l’objectiu, al menys per el 62% d’elles. Aquest percentatge és molt superior a la mitjana global: a la resta del món vendre “no sembla ser tan important” i només el 33% de les firmes aposten per aquest objectiu com el més important en la seva aventura dospuntzero.

Les xarxes socials són importants per les companyies en general: només el 18% de les empreses espanyoles (el 22% de mitjana global) no tenen una estratègia definida, estructurada i operativa en comunicació en xarxes socials. I no només això: el 52% dels directius entrevistats a Espanya han indicat que han augmentat el pressupost destinat a mitjans socials i digitals en els últims tres mesos. La xifra és fins i tot superior a la de la resta del món: la mitjana global està en el 43,5%. Entre els factors més importants per aquesta diferència hi ha els ajustos pressupostaris i la decidida aposta per comptar amb un pla integrat de mitjans socials (el 61% dels responsables de comunicació d’Espanya asseguren que la seva estratègia de social media està integrada en els seus plans de comunicació i relacions públiques.)
Una altra dada interessant és que només els alts executius del 25% de les empreses espanyoles s’encarreguen d’escriure personalment en un o més dels diferents suports socials, mentre el 29% dels mateixos no participa de cap manera en xarxes socials, cosa que en els EUA és molt més usual.

I a Andorra? Encara que no hi hagi estadístiques que puguin mostrar un escenari més definit, observant les accions de les nostres companyies en les xarxes socials més populars podria assegurar que, a priori, hi ha coincidència amb les empreses espanyoles: es fa focus gairebé exclusivament a generar vendes i una mica menys a crear engagement, tot i que les empreses que aposten per enfortir les relacions amb el seu públic objectiu ho estan fent cada vegada millor i de manera més estructurada. I que els “número u” de les nostres grans empreses encara no s’atreveixen a sortir fora de les muralles corporatives, una oportunitat que els seus homòlegs americans saben aprofitar.

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?