Una notícia deliciosa

image description

Dimecres passat vam rebre la bona notícia: Delicious, el marcador social que en el seu moment va ser una de les tantes marques associades a Yahoo, havia estat adquirida per AVOS, la companyia de Chad Hurley i Steve Chen, fundadors de YouTube.

Fins llavors els seus milions d’usuaris estàvem penjats a l’espera d’una compra d’últim moment o d’un tancament definitiu, ja que Yahoo havia incorporat la marca a la llista de les que serien llançades per la broda (amb Altavista, MyBlogLog, Yahoo! Bookmarks i Yahoo! Picks), donada la impossibilitat de monetitzarla, enmig d’una altra perduda batalla contra el totpoderós Google. Tinguem en compte que Yahoo ha estat una de les empreses més copejades per l’avanç imparable del cercador, sobretot a causa de l’èxit del sistema publicitari Google AdWords, el que ha deixat sense oxigen al seu propi sistema Yahoo! Publicitat.

Delicious, una de les marques pioneres en la denominada web 2.0, va ser creada per Joshua Schachter en 2003 i va popularitzar un concepte clau i avui inseparable en la idea de la xarxa social: les folcsonomíes o tags, una classificació col·laborativa per mitjà d’etiquetes simples en un espai de noms pla sense jerarquies. Aquest servei, que possibilita posar en el núvol els nostres “favorits”, rankear-los i compartir-los al punt de fer comunitat, estranyament mai va aconseguir sortir del nínxol d’usuaris avançats, per la qual cosa Yahoo! va decidir abandonar-ho en orientar el seu core business a oferir serveis gratuïts sol per a grans masses d’usuaris.

Amb l’adquisició Delicious se salva de desaparèixer com ja ha succeït durant el 2010 amb altres mítiques marques entre les quals destaquen Six Apart o Bloglines (una altra víctima de Google, aquesta cop a mans de  Reader), totes dues lligades als principi del fenomen blog, i unes altres no tan històriques com Tr.im, un dels més interessant experiments de reducció d’URLs.

L’acord, que es durà a terme el proper mes de juliol, no deixa clar quin és el futur del popular servei de gestió i intercanvi de marcadors. No obstant això des de Delicious, animen a continuar usant-lo, assegurant que les dades d’usuari es protegiran i que la venda s’ha dut a terme perquè el servei continuï creixent.

De totes maneres als nous amos de Delicious els queda per davant un llarg camí de sang, suor i llàgrimes, ja que en poc temps l’ús dels marcadors ha canviat al punt que els principals navegadors ja inclouen sincronització de favorits, servei alternatiu per a aquells que no compartien els seus marcadors, i que els usuaris d’avui ja no només pengem i compartim en el núvol els nostres “favorits” sinó que exigim la possibilitat de fer-ho també amb documents, tweets o qualsevol altre tipus de fitxer, com es fa amb Dropbox, per la qual cosa AVOS haurà de prioritzar l’adaptació de Delicious a un mercat que ha canviat molt en poc temps, una història habitual en gairebé tots els productes que conviuen en Internet.

 

 

Leave Comment