Una història d’ocells emprenyats

image description

Ja descarregat més de 50 milions de vegades, i comptant entre els seus innombrables jugadors habituals al primer ministre anglès, David Cameron, o Kylie Minogue i a Justin Bieber, el joc per a mòbils Angry Birds s’ha convertit en poc temps en un símbol del que significa la distribució directa del creador a l’usuari d’un producte tecnològic, amb una cadena mínima d’intermediació

El joc, del qual hi ha un versió gratuïta basada en publicitat i una de pagament, es baixa directament de la botiga virtual d’Apple o de la d’Android, i ja prepara el seu desembarcament a la resta de plataformes, consoles i ordinadors, a més del llançament de tota una línia de ninots de peluix i marxandatge i fins i tot el projecte d’una pel.lícula per d’aquí a dos anys.

Rovio (www.rovio.com), l’empresa creadora de l’exitós joc, va ser fundada fa set anys per tres estudiants de la Universitat de Hèlsinki, que després de fer-se un nom en guanyar un concurs patrocinat per Nokia, van començar a desenvolupar aplicacions per a mòbils . El 2005 va rebre una primera roda d’inversió d’un business angel que li va permetre créixer tant en recursos humans com ara en tecnologia. En 2006, ja especialitzats en el desenvolupament d’aplicacions en 2D i 3D, Rovio comença a desenvolupar per a tercers, treballant per empreses de primera línia com ara Electronic Arts. El 2007 incorporen a la seva cartera de clients a Vivendi Universal i Real Networks i la resta és història: per a principis d’aquest any 2010 aquesta petita companyia de 14 persones passa a més de 40 i avui factura, només de publicitat en la versió gratuïta d’Angry Birds, un milió d’euros al mes.

Aquesta és una història de talent i d’èxit, i em pregunto si hagués estat possible si en lloc de ser Finlàndia la història s’hagués dut a terme en un país que aposta per tancar el mercat, mitjançant associacions i col.legis professionals tan emprenyats com aquests ocells, pressionant a cada govern amb l’únic objectiu d’evitar la competència. Angry Birds és una història global on petites iniciatives extremadament creatives i agossarades, en un marc obert al lliure mercat, trenquen fronteres comercials i inexistents en la pràctica i posicionen a tot un país que no para de reconvertir-se. Andorra per les seves característiques pot no tenir moltes coses però ha d’apostar per l’excel.lència i la innovació de veritat, atraient talents en lloc d’exportar-los o expulsar-los. Probablement no quedin moltes oportunitats, encara que queda l’esperança que algú amb poder polític avui mateix ho estigui plantejant.

 

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?