Spotify i la fi de la música gratuïta

image description

Spotify i la fi de la música gratuïta

S’acaba la música gratuïta, o almenys la millor alternativa que en coneixíem. Des de l’1 de maig Spotify (www.spotify.com), la plataforma d’streaming recolzada per la indústria i estimada pels internautes, la que presumia d’haver fet baixar els índexs de descàrregues il·legals entre els seus usuaris fins a un 80%, la que havia aconseguit introduir el fet social a l’experiència personal d’escoltar música, modifica els seus plans de cost zero limitant les hores o la quantitat de reproduccions d’una mateixa cançó, convidant així als seus usuaris a passar a ser clients de pagament.

Per a qui no la conegui, Spotify és una aplicació sueca de música per internet que es descarrega des de la seva pròpia web i que s’utilitza de quatre maneres, dues gratuïtes, exclusivament en set països d’Europa, encara que amb alguns coneixements tècnics pot utilitzar-se en la resta del món. Spotify ja té prop de 10.000.000 d’usuaris, el 10% de pagament.

Per què Spotify pres aquesta decisió just ara, quan la seva quantitat d’usuaris estava creixent exponencialment i la seva fórmula de “gratis per publicitat” s’havia demostrat reeixida? Circulen per la xarxa quatre teories: la primera és que una vegada que ens van donar el caramel en la boca, ara van a per el bitllet. La segona és que pel seu creixement llurs servidors comencen a col·lapsar, amb el perill manifest de “morir d’èxit”, la qual cosa obliga a l’empresa a noves i importants inversions. La tercera és que no ha pogut amb les pressions de les discogràfiques en el que fa a drets per reproducció. I la quarta, i la que crec més lògica, és que estant tot a punt per entrar als Estats Units, les hipotètiques pèrdues d’usuaris del model sustentat per publicitat es veurà de sobres compensat per una massa crítica de 200.000.000 de nous potencials clients.

Per descomptat que, davant la notícia, ja viralment s’estan donant a conèixer alternatives més o menys potables per evitar passar per caixa: la que més sona mentre escric aquest article és Grooveshark (www.grooveshark.com), una altra plataforma gratuïta no tan refinada estèticament ni amb tantes prestacions socials. Aquest servei nord-americà, que no està limitat a cap país i que és d’inscripció oberta, funciona ara com ara exclusivament en la seva pròpia web, ja que Apple i Google li han tancat les portes a distribuir-se com a aplicació similar a Spotify per als seus mòbils iPhone o Android… per ara.

Aquest canvi en Spotify no és més que una altra mostra de la fi d’aquella desitjada gratuïtat d’Internet, un fet natural quan els serveis que hi podem trobar són cada cop més perfeccionats i sofisticats. Però d’altra banda hem d’entendre l’altre costat d’aquest nou paradigma: clienteles globals generen preus accessibles per a qualsevol, que en el cas d’Spotify no arriba a 5 € per mes, el preu d’un gintonic mal servit en qualsevol discoteca.

El debat està sobre la taula: estem disposats a començar a pagar per la música en internet?

 

Leave Comment

X
Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?
Powered by