Recolzant Wikipedia

image description

Si hi ha una eina popular a la xarxa, aquesta és Wikipedia. Creada fa només nou anys, és actualment la major i més popular obra de consulta en Internet. Sense publicitat, sense ànim de lucre i sense compromisos empresarials Wikipedia és, gràcies a ser Creative Commons i GNU Programari Lliure, editada i auditada pels seus propis usuaris i és consultada per 380 milions de persones en 271 idiomes, 1 de cada 3 internautes a nivell mundial.

Guanyadora absoluta de la guerra de les enciclopèdies que compta entre llur víctimes a la ja discontinuada Encarta de Microsoft, Wikipedia no ha deixat de rebre atacs des del seu naixement. Als repetits intents de vandalisme als seus articles -neutralitzats dia a dia de manera més eficaç per la mateixa comunitat- i a la censura en països com ara Xina, Wikipedia ha sofert més d’un embat del conservador lobby editorial, el més conegut l’encapçalat per John Seigenthaler, reconegut director del diari USA Today, qui va ser la cara visible d’una campanya que l’acusava de falta de fiabilitat i precisió. En 2005 la prestigiosa revista Nature va publicar l’experiment que acabaria per sempre amb aquest argument, un experiment que només va necessitar de la selecció de 50 articles a l’atzar de la Wikipedia i altres de la pròpia Enciclopèdia Britànica i la seva anàlisi per un grup d’acadèmics, qui sense saber la font de cadascun van llançar resultats demoledors: “només vuit errors greus, tals com a interpretacions errònies de conceptes importants, es van detectar en els parells d’articles avaluats, quatre de cada enciclopèdia”, va informar Nature. L’estudi està disponible, previ pagament, a la web de la revista.

Gairebé sense fronteres, Wikipedia és en definitiva la democratització real del coneixement, però el projecte està en permanent creixement i necessita fons per mantenir-se lliure i sense lligams comercials pel que, com cada cap d’any, som molts milers els qui recolzem la campanya de fundrising convençuts que mantenir-la és políticament necessari.

Si utilitzes Wikipedia habitualment, pensa per un moment el que significa tenir-la no només gratis, sinó ubiqua i neutral, i la importància d’aquest projecte per a tota la comunitat, sigui al nostre petit país o a l’últim racó del planeta on hi hagi una simple connexió a Internet. I si creus en la seva rellevància, llavors, passa’t per Wikipedia.org i fes una petita donació.

Com diu Jimmy Wales, el seu fundador, Wikipedia demostra el poder de gent com nosaltres per fer coses extraordinàries.

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?