Què són els trending topics?

image description

Què són els trending topics?

Ja formen part de molts programes de televisió i surten fins i tot a les telenotícies. Els Trending Topics són presents a Twitter des de 2008, i són una funció addicional que permet destacar de forma immediata totes aquelles coses importants que estan passant en un mateix moment. De totes maneres, els temes més conversats a Twitter no sempre es posicionen mitjançant la força bruta de la menció d’un terme: penseu que si fos així els “bon dia” amb que una enorme quantitat de gent entra a Twitter cada dia seria #TT , i això no succeeix.

En els seus començaments, la presència d’aquelles paraules relacionades amb celebritats, com Lady GaGa o Madonna, era habitual dins del llistat de trending topics elaborat per la plataforma de microblogging. En altres ocasions els temes més conversats, com les revoltes a l’Iran o les acampades a Puerta del Sol, van permetre que Twitter es posicionés com un termòmetre de les notícies a Internet. No obstant això, quan Wikileaks i el seu fundador Julian Assange van començar a acaparar l’atenció dels mitjans, Twitter va ser objecte de crítiques sobre un possible bloqueig de trending topics en termes com #wikileaks, #cablegate, #freeassange o altres paraules relacionades. En aquella ocasió Twitter va intentar defensar-se dient que el tema ja havia estat present entre els trending topics en algunes regions, i que per això no tornava a ser present en el llistat.

Com funcionen, llavors, els #TT? La companyia destaca que un algorisme s’encarrega de destacar i classificar aquells termes que els usuaris comenten repetidament a la plataforma en temps real i que poden ser una notícia d’última hora. Amb un volum de gairebé 400 milions de tuits diaris, aquest algoritme també classifica en temps real diversos factors que no sempre van lligats amb la popularitat d’un tema que els usuaris comenten a la plataforma. Perquè una notícia, persona o paraula aparegui entre els trendig topics no ha d’haver estat de forma prèvia al llistat, però pot aparèixer novament si l’algorisme determina que el que s’explica per un nou grup de persones. En aquest context també cal tenir en compte que hi ha diversos llistats regionals de temes més destacats.

Ara bé, més enllà de la popularitat d’un tema -provocat per un gran volum de publicacions- molts tuits tampoc no asseguren el lloc en el llistat, cosa que en els començaments passava amb Justin Bieber. D’aquesta manera, Twitter evita destacar termes només per la quantitat de tweets enviats en la seva plataforma (el tema ja comentat de les salutacions diàries).

La immediatesa de la plataforma també es destaca a Twitter, i això també afecta els trending topics. Sol passar en casos com #OccupyWallStreet, que durant els moments previs les manifestacions van aparèixer entre els trending topics però durant les marxes no hi era present. Davant les crítiques sobre una possible censura, la companyia va detallar que ja havia estat un esdeveniment destacat, i que una nova menció en el rànquing deixaria de banda l’esperit de notícia d’última hora que caracteritza Twitter, condició que va portar la setmana passada a Leticia Sabater a ser #TT per breu temps després de la seva campanya viral de “busco nòvio”.

Com veuràs, el secret dels #TT és quelcom tan hermètic com la fórmula de la Coca-Cola …

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?