Pànic a la F-festa

image description

Encara que sembli increïble ha tornat a passar. Una festa convocada a través de Facebook a la ciutat holandesa de Haren es va convertir en una batalla campal, que va acabar amb ferits i detinguts. Desenes d’individus violents van intentar incendiar comerços i jardins de la petita ciutat, que podria comparar-se amb la Seu d’Urgell per les seves dimensions. També hi van saquejar botigues i van atacar a la policia amb pedres i ampolles.

Tot va començar quan milers de joves van arribar a Haren, després que una noia (de la que només se sap que es diu Merthe) convidés a través de la xarxa social a la celebració del seu aniversari. La jove, que feia 16 anys, va oblidar marcar l’esdeveniment com festa privada, pel que la seva adreça i referències van quedar a mercè de tota la comunitat de Facebook que ràpidament va créixer. Quan es va intentar esborrar l’esdeveniment, el mateix ja s’havia convertit en un esdeveniment públic i obert, rebatejat “Project X Haren”, al qual es van apuntar unes 25.000 persones i van confirmar unes 4.000.

Després dels primers indicis de la festa que s’acostava, la ciutat s’havia preparat per a ella. La Policia s’havia posat fins i tot en contacte amb les autoritats alemanyes, que ja van haver d’enfrontar en el passat a situacions similars.

El maig de l’any passat l’aniversari d’una jove d’Hamburg, que també feia 16 anys i que va anunciar la seva festa per Facebook, va acabar en un massiu esdeveniment amb 1.600 assistents, desplegament policial, i més ferits i detinguts. L’adolescent, anomenada Thessa, va publicar la invitació a la popular xarxa social, però també va oblidar marcar l’esdeveniment com privat, de manera que milers de persones van anunciar la seva assistència. Davant la por del que pogués passar, la família va anul·lar la invitació, va contractar seguretat privada i va alertar la Policia, però les precaucions van ser insuficients.

Aquests dos casos demostren clarament el poder de convocatòria de les xarxes, però també manifesten el desconeixement d’aquest per part dels propis usuaris. Ambdós casos, i altres que estan documentats, tenen com a denominador comú la impossibilitat de dominar el missatge un cop s’ha fet clic, de manera que no hi ha dubtes que és indispensable formar els joves en l’ús d’aquestes eines, en lloc de difondre pors i llegendes sobre les xarxes socials. A Corea de Sud, per exemple, s’ensenya l’aspecte no tecnològic de l’ús d’Internet des de la primera educació, minimitzant així efectes no desitjats com aquests.

Leave Comment

X
Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?