Nous perfils i salaris 2.0

image description

Després de l’abrupta arribada del concepte 2.0 a les empreses els organigrames comencen a transformar-se i amb ells apareixen, de forma bastant ràpida, noves figures o resposabilitats vinculades al màrqueting digital.

Expansión va publicar ahir, com annex a un article d’Enrique Dans, un llistat de nous càrrecs i els salaris que s’estan pagant a Espanya als professionals que els ocupen. Arrate Baamonte, consultora de Michael Page International esmenta en aquesta columna vuit noves figures en l’empresa i els seus perfils.

Director de màrqueting relacional: aquell professional que estudia específicament a l’usuari. Sol ser titulat en màrqueting, en IDM, estadística o sociòlegs. Expert en l’ús de CRM, off-line i on-line, el seu salari mig a Espanya és de 50.000 / 60.000 €.

Director de comunicació 2.0: comandament intermedi que té en les seves mans la reputació online de l’empresa. Dissenya i implementa accions de comunicació i ha de posseir un coneixement total de l’empresa. Amb nocions necessàries de SEU i SMO, el seu salari anual està entre els 40.000 i els 60.000 €.

Community manager (CM): l’estrella del moment. El community manager ha de conèixer l’empresa, els seus objectius i les necessitats dels clients. Expert en l’ús de les plataformes socials, és un comandament directiu a l’altura del director de màrqueting. Amb un nivell molt alt d’interlocució i un ampli coneixement del màrqueting online, la forquilla salarial està en 40.000 i 70.000 €/any.

Responsable de reputació online: sol coincidir amb alguna de les anteriors figures, encara que algunes grans empreses poden tenir-lo en exclusivitat. El seu salari anual mitjà a Espanya està entre els 35.000 i els 50.000 €.

Expert en analítica web: és qui mesura, recopila i valora les dades que genera una web i les accions de màrqueting online que es desenvolupen entorn d’ella. És un expert que proposa solucions encaminades a millorar el posicionament online. Enginyers, matemàtics i experts en estadística, amb un mínim de tres anys d’experiència en el maneig d’eines web. Guanyen entre 40.000 i 60.000 €.

Gestor de continguts digitals: és qui porta els continguts de la web. Amb un perfil amb formació tècnica i almenys tres anys d’experiència en l’ús de CMS el seu salari és de 30.000 / 35.000 € anuals.

Arquitecte de la informació digital: encarregat d’organitzar i estructurar un lloc web per a millorar el seu usabilidad, està a mig camí entre el tècnic i el marketer. La formació tècnica d’aquesta figura pot suposar un plus a l’hora d’entendre’s amb l’equip tècnic. Són sèniors d’entre cinc i deu anys d’experiència en web i guanyen entre 35.000 i 50.000 €.

Expert en usabilitat: pot solapar-se amb l’anterior o treballar en estreta col·laboració. Ha de posar-se en el lloc de l’usuari, pel que és una figura més pròxima al màrqueting que a la tecnologia. Amb mentalitat analítica i coneixements de sociologia, la seva experiència en 2.0 resulta imprescindible. El seu salari oscil·la entre 40.000 i 50.000 €.

La consultora madrilenya Territorio Creativo ha fet un estudi a l’abril d’aquest any d’on s’extreu que un 50% de les empreses ja tenen a algú fent les funcions de CM, encara que el 86,4% d’elles compatibilitzant el seu lloc amb altres funcions. Però el més notable és que només un 30% de les quals no tenen recursos humans en funcions de CM pensa fitxar-ne un en el curt termini, abocant-se a la tercerizació.

En suma: està clar que una figura especialitzada en la web social apareixerà aviat en cada empresa que pretengui competir, ja sigui de manera externa o interna. La crisi pot retardar un poc l’entrada d’aquestes figures (sobretot a les PIMES), encara que la multiplicitat de tasques ajuda a una primera inserció. Però analitzant els perfils buscats en alguns d’aquests nous càrrecs permet sospitar que el gruix d’aquestes aquestes tasques recauran en els departaments de comunicació, arribant fins i tot a ser assimilades pel dircom, coincidint amb Pascual Drake, de Porter Novelli.

I la teva empresa, ja ha començat a plantejar-se aquesta situació?

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?