Ni un tuit ni una web salven una mala destinació turística

image description

Ni un tuit ni una web salven una mala destinació turística

El 7è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya, que portava la ja passada de moda coletilla de “2.0”, no ha deixat ningú indiferent amb la visió que han tingut alguns ponents referent al grau de rellevància d’Internet i les xarxes socials per l’increment de visitants a les nostres destinacions.

Em va cridar l’atenció la virulència d’alguns comentaris que es llegien a Twitter durant el congrés, d’alguns tuiteros que deien que el discurs dels ponents en general menyscabava la importància de les xarxes socials i -ergo- pecava d’obsolet i antiquat. Al meu parer, per contra, em va donar la sensació que els especialistes van donar una visió absolutament realista de la veritable importància que tenen les TIC en general, i la xarxa social en particular, per al turisme.

No hi ha dubtes que les empreses no podem deixar d’estar a la xarxa, però qui treballem dia a dia en aquesta especialitat sabem que cada vegada és més evident que el màrqueting online no pot garantir resultats si no té un fort suport de planificació estratègica i del màrqueting “de tota la vida”, en qualsevol sector industrial sigui B2B o B2C. El fet que la penetració d’internet a la població creixi exponencialment no fa créixer el mercat però si els canals de comunicació, de manera que segons per a quina empresa aquesta diversificació pot no ser tant una bona oportunitat com si una amenaça que accentuï la seva debilitat pressupostària. Les exigències dels usuaris i el poder que ara per ara tenen pel sol fet de tenir un smartphone a les mans, deixa un panorama encara més complicat en aquests temps de crisi, i obliga les companyies a estar més atentes que mai, i gairebé en temps real, als efectes online de la vida offline, circumstància que en turisme té encara més pes específic en ser un producte 100% experiencial.

En aquest escenari comencen a aparèixer evangelistes d’una nova religió que profetitzen, sense cap base professional, que tot el màrqueting que hi va haver fins abans de les xarxes socials ja no serveix més, i que només a força de tuits una empresa pot vendre més i millor . Aquesta fal·làcia a Espanya se li diu cancamusa, ha fet perdre molts diners a moltes empreses i ha restat credibilitat a la xarxa social com a canal, pel que és sa que hi hagi professionals en actiu que, com els ponents del Congrés de Turisme, siguin clars en que sense un bon producte i un bon marketing de poc serveixen una web, un community manager i un perfil a Twitter.

Només em queda felicitar a tots els qui van participar en l’organització del congrés, esperant que Andorra pugui continuar convocant especialistes com els que hem pogut veure la setmana passada.

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?