Ni un tuit ni una web salven una mala destinació turística

image description

Ni un tuit ni una web salven una mala destinació turística

El 7è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya, que portava la ja passada de moda coletilla de “2.0”, no ha deixat ningú indiferent amb la visió que han tingut alguns ponents referent al grau de rellevància d’Internet i les xarxes socials per l’increment de visitants a les nostres destinacions.

Em va cridar l’atenció la virulència d’alguns comentaris que es llegien a Twitter durant el congrés, d’alguns tuiteros que deien que el discurs dels ponents en general menyscabava la importància de les xarxes socials i -ergo- pecava d’obsolet i antiquat. Al meu parer, per contra, em va donar la sensació que els especialistes van donar una visió absolutament realista de la veritable importància que tenen les TIC en general, i la xarxa social en particular, per al turisme.

No hi ha dubtes que les empreses no podem deixar d’estar a la xarxa, però qui treballem dia a dia en aquesta especialitat sabem que cada vegada és més evident que el màrqueting online no pot garantir resultats si no té un fort suport de planificació estratègica i del màrqueting “de tota la vida”, en qualsevol sector industrial sigui B2B o B2C. El fet que la penetració d’internet a la població creixi exponencialment no fa créixer el mercat però si els canals de comunicació, de manera que segons per a quina empresa aquesta diversificació pot no ser tant una bona oportunitat com si una amenaça que accentuï la seva debilitat pressupostària. Les exigències dels usuaris i el poder que ara per ara tenen pel sol fet de tenir un smartphone a les mans, deixa un panorama encara més complicat en aquests temps de crisi, i obliga les companyies a estar més atentes que mai, i gairebé en temps real, als efectes online de la vida offline, circumstància que en turisme té encara més pes específic en ser un producte 100% experiencial.

En aquest escenari comencen a aparèixer evangelistes d’una nova religió que profetitzen, sense cap base professional, que tot el màrqueting que hi va haver fins abans de les xarxes socials ja no serveix més, i que només a força de tuits una empresa pot vendre més i millor . Aquesta fal·làcia a Espanya se li diu cancamusa, ha fet perdre molts diners a moltes empreses i ha restat credibilitat a la xarxa social com a canal, pel que és sa que hi hagi professionals en actiu que, com els ponents del Congrés de Turisme, siguin clars en que sense un bon producte i un bon marketing de poc serveixen una web, un community manager i un perfil a Twitter.

Només em queda felicitar a tots els qui van participar en l’organització del congrés, esperant que Andorra pugui continuar convocant especialistes com els que hem pogut veure la setmana passada.

Leave Comment

X
Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?
Powered by