Necessitem més WikiLeaks

image description

Avui voldria fer una curta reflexió sobre com Internet (aquesta Internet, neutral) ha canviat profundament la política, el periodisme i els mitjans.

No es troba en la història de l’home un moment com aquest, en que el poder globalitzat s’organitzi per ocultar la veritat.

Més enllà d’ideologies, governs d’esquerres i dretes a tot el món veuen com es despullen les seves més terribles vergonyes a una espartana web anomenada WikiLeaks, una pàgina (per qui no l’hagi visitat encara) que no és més que un repositori d’informació on experts en seguretat informàtica han aconseguit anonimitzar les fonts fent segures les filtracions, recolzats per advocats que fan de dic davant els atacs en els jutjats mentre periodistes de raça verifiquen l’autenticitat de la documentació rebuda. Encara que la càrrega mediàtica la suporta el carismàtic Julian Assange, ara amagat a causa d’un ordre de captura a Suècia després d’una denúncia-muntatge promoguda per l’administració Obama, WikiLeaks és un entramat tan secret com ara complex, que gaudeix del suport de milions d’internautes que conformen un veritable sistema anònim i atomitzat d’alerta i difusió.

Des dels poders fàctics intenten convèncer-nos que el que fa WikiLeaks és delicte i que hem de defensar l’existència dels secrets d’Estat, quan en realitat la seva fi és que ignorem que rere somriures electorals en alguns casos ens governen criminals. Les proves estan a la pròpia web: ja no es tracta de seguretat nacional sinó d’encobrir matances o corrupció a tot nivell, no oblidant que sota la legislació de la majoria dels països (incloent-hi la d’Andorra) WikiLeaks no comet cap delicte, proporcionant una transparència que tots els demòcrates hauríem d’agrair.

Després del covard boicot dels seus proveïdors Amazon i PayPal i havent estat prohibida en els servidors dels EUA, WikiLeaks està avui allotjada a Suïssa (wikileaks.ch) i en dominis i subdominis que la readrecen des de múltiples punts d’Europa, fent gairebé impossible la seva persecució. Cal destacar que entre els països que censuren WikiLeaks figuren -a més dels EUA- la dictadura xinesa, Tailàndia… i França, amb el nostre copríncep, manifest enemic d’Internet, al capdavant!

Probablement aconsegueixin tancar la web i detinguin a Julian Assange, fins i tot el suïcidin o l’accidentin, però naixeran altres noves i més segures encara. El llegat de WikiLeaks és enormement valuós: Internet ha tirat llum sobre les ombres del Poder, i només per això hem de seguir lluitant per la seva neutralitat.

(Foto: TIME Magazine)

Leave Comment

X
Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?
Powered by