Morir-se a Facebook

image description

Pensava en un article que tingués a veure amb aquestes dates, i vaig recordar una pregunta que m’han fet ja innombrable quantitat de vegades.

Ara, com a usuaris d’Internet i de les xarxes socials, formem part alhora de la vida real i de la vida virtual. No obstant això, què és el que passa amb la nostra vida 2.0 en morir-nos? Què passa, específicament,  amb un compte de Facebook si l’usuari mor?

L’últim que pensen amics i familiars en morir una persona és en la destinació dels seus perfils en xarxes socials. No obstant això, és important aturar-nos un moment a pensar-ne, ja que Facebook té 750 milions de usuaris a nivell mundial i les morts són quelcom inevitable.

Els usuaris creuen que anunciar una mort a Facebook és massa violent, però s’anuncien naixements, matrimonis, compromisos i divorcis. I fins i tot es pot posar, en l’estatus de les dones, el sexe del nadó quan aquest ve en camí i el possible nom que portarà. Alguns altres usuaris consideren que és part del cicle de la vida i anunciar una mort a Facebook és com anunciar qualsevol altra notícia. Pel que fa a això Facebook està obert a deixar-ho com a opció lliure per als usuaris, sobretot al nou perfil (el “Timeline”) que cada vegada més gent disposa en els seus comptes.

D’acord amb la companyia, aproximadament 200 mil dels seus membres moren cada any, de manera que resultava inevitable que la xarxa social obrís un espai per anunciar aquestes notícies. En cas que un amic o familiar mori, podem informar a Facebook sobre el decés i el perfil deixarà d’existir per convertir-se en una pàgina per guardar memòria a la persona que s’ha anat, prèvia comprovació mitjançant documents oficials que certifiquin que l’usuari en qüestió ha mort realment. A través d’un simple enllaç es pot informar sobre la mort d’un integrant del món virtual, sota pena, diuen la llegenda, de cometre delicte de perjuri si la informació que es dóna és falsa.

Quan es doni d’alta la mort, només els amics del mort podran veure el seu perfil i podran penjar llegendes per recordar-ho. És com un memorial que Facebook li dóna, encara que és evident que la gestió no és tan fàcil o és gairebé desconeguda: dels gairebé 1500 amics que tinc a Facebook, en tinc dos que han mort i els seus perfils encara romanen abandonats anys després.

I tu, quants morts tens al teu compte de Facebook?

Leave Comment