Mark Zuckerberg ja et coneix de vista…

image description

Mark Zuckerberg ja et coneix de vista…

No tinc opinió formada sobre el llarg debat sobre els programes de reconeixement facial, que les més grans empreses d’Internet des de fa anys intentaven incorporar a les seves aplicacions. I dic intentaven perquè finalment aquesta setmana Facebook, la xarxa social que ja compta amb 900,000,000 d’usuaris, va donar a conèixer l’adquisició de Face.com, una start-up d’origen israelià que va desenvolupar una aplicació de reconeixement facial, la que permet al seus membres escanejar fotos d’amics per buscar imatges a la xarxa i etiquetar automàticament. Amb aquesta compra, la megaempresa de Mark Zuckerberg intenta enfortir una de les característiques més populars però també més polèmica.

La tecnologia de Face.com, disponible a Facebook des del 2010, estalvia als internautes el etiquetar manualment cada imatge que s’hi puja, i a l’hora analitza les cares a les fotos per suggerir noms. No obstant això, aquest etiquetatge no és fort encara en aplicacions mòbils, deixant clar que amb aquesta adquisició Facebook està apostant agressivament per entrar a aquest mercat i millorar l’experiència del consumidor, al mateix temps que la monetització d’anuncis. Algunes empreses de roba ja estan utilitzant aquest sistema per identificar peces de vestir a les imatges publicades en línia, funció que dede l’any passat està a disposició dels usuaris de Facebook, i que podria obrir noves fonts d’ingressos per publicitat a la xarxa social.

Però hi ha més. Sara Rotman, analista de Forrester, va escriure a The Huffington Post que “avui en dia, el reconeixement facial de Facebook és de les fotografies. No obstant això, els usos futurs d’aquesta tecnologia podrien estendre a reconèixer a les persones en el món real. Facebook s’està convertint en un motor de cerca de persones. És la construcció d’un catàleg dels éssers humans”.

El 2011 Facebook va implementar els “suggeriments d’etiquetes”, una mesura que va causar molèsties als usuaris que es van manifestar dient que el portal va activar l’opció de reconeixement facial sense demanar autorització; davant la polèmica, l’empresa va sortir a demanar disculpes a tots els seus usuaris. El mateix any Google va sumar Find my Face a la seva xarxa social Google+ que, en deixar que fossin els usuaris els que l’activin, va marcar la diferència i va mantenir al cercador allunyat de les qüestions de privacitat. El 2010, Apple va adquirir Polar Rose, una empresa especialitzada en reconeixement facial amb l’objectiu d’incorporar el registre dels rostres de les imatges en els dispositius mòbils.

Sobre l’acord, ni Facebook ni Face.com han donat detalls, tot i que a Internet es diu que l’operació s’ha tancat en 100 milions de dòlars. Es tracta d’una nova adquisició després de l’accidentada sortida a borsa de la companyia.

I a tu t’alarma el fet que el reconeixement facial ja sigui una realitat a la internet social d’avui dia?

Leave Comment