L’obsolescència planificada del “vell” iPad

image description

L’obsolescència planificada del “vell” iPad

Ja sembla ser costum, i tinc la sensació de que tots ens hem més o menys acostumat a ella, sense si més no protestar. Un any després de l’espectacular i globalment publicitada sortida de l’iPad, el nou i revolucionari tablet d’Apple, i sense haver tingut temps el gran públic de conèixer-lo encara en profunditat, Steve Jobs ha anunciat la imminent sortida de l’iPad2. Aquest llançament, tan esperat com a innecessari donat el poc temps des de la primera versió i els pocs canvis significatius que s’hi presenten, obeeix exclusivament a aquesta estratègia comercial coneguda com a obsolescència planificada, tècnica empresarial que, a l’igual que la sal, una mica realça el sabor però molt arruïna el menjar.

No hi havia cap raó de pes per a la sortida del nou model, excepte el caire que està prenent la carrera entre els fabricants tecnològics a l’hora de saturar als consumidors de productes, molt d’aquests incapaços d’oferir millores consistents que provoquin, després del canvi, una major satisfacció a l’usuari final. L’iPad2 diu ser més prim i més lleuger que el seu lleugeríssim predecessor. A més a més porta dues càmeres, per a qui s’animi a fer videoconferència parlant amb un aparell de la grandària d’un foli o per qui no tingui suficient amb el seu telèfon per fer les típiques fotos ràpides que es fan habitualment amb el mòbil. El CEO d’Apple va explicar també, en la seva presentació, que el processador del nou iPad2 és el doble de ràpid que el de la primera edició, aspecte de relativa importància atès que el tablet és, a prori, molt poc pràctic com a primer ordinador, no deixant de ser només un molt bon reproductor de continguts digitals.

El que l’iPad2 no solucionarà seran els grans reclams dels usuaris: seguirà sent un producte tancat sense entrades externes USB, blindat en el sentit que només es podrà carregar programari del seu AppleStore i insultantement limitat, ja que qualsevol sortida cap a pantalles o televisors haurà de fer-se mitjançant caríssims adaptadors marca Apple, deixant fora una vegada més els genèrics, molts més barats i amb idèntiques prestacions.

És hora ja de convèncer-se que no és or tot el que surt d’Apple, i que mentre la compra d’un ordinador Mac és un veritable salt qualitatiu en prestacions, velocitat i processos, garantint un producte premium per anys, entrar en el hype iPod-iPhone-iPad és submergir-se en una espiral de consum absurd, en el qual els usuaris solem fer de corders després de cada keynote de’n Jobs (ja hi ha rumors que l’iPhone5 surt al mercat a l’estiu).

Per qui encara no tingui l’iPad, el 25 de març tindrà l’oportunitat sde fer-se amb un tablet excel·lent a un preu adequat. I els qui ja tenim l’ara vell iPad podem relaxar-nos tranquils, esperant el dia que des de Cupertino transformin novament els nostres dispositius en ferralla obsoleta.

Comments (2)

  • @marcponsmartell

    Totalment d’acord Ferran, Fa 9 mesos que tinc l’iPad ie encara no li he tret tot el suc… em penso esperar a la versió 3, minim!

  • Fernando Blanco

    Marc: esperar a la 3 o a la 4… si les diferències són tan poc atractives, no veig perque hem de canviar un trasto de més de 500€ com si fos una bagatela. Pasa lo mateix que amb els mòbils!

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?