La milionària borsa de Twitter

image description

La milionària borsa de Twitter

1.600 nous milionaris és el que va crear la sortida a borsa de Twitter la setmana pasada, després d’aixecar 2.100 milions de dòlars. Sense repetir els errors de Facebook, que en el seu OPI havia generat una cosa bastant semblant a un crash, l’ocell blau s’ha enfilat un 73% en el seu dia del debut i avui té el valor de les seves accions estabilitzades en poc més de 42 dòlars.

S’està gestant una nova gran bombolla en les noves tecnologies com la de principis de segle? L’enorme quantitat d’empreses que ja estan aixecant la mà per cotitzar (Box, Square, Pinterest…) indica que hi podria ser, sobretot tenint en compte que encara s’ha demostrat que cap d’aquestes plataformes, inclosa Twitter, siguin rendibles.

No es pot confondre popularitat amb rendibilitat, més enllà dels seus milions d’usuaris, ja que si fins ara hem tolerat estoicament la gradual invasió de publicitat a Facebook, a Twitter ara per ara aquesta ens resulta pràcticament invisible. D’altra banda, i des del punt de vista de les empreses anunciants, Twitter tampoc resulta actualment molt atractiu a causa de la impossibilitat de segmentar adequadament amb fonaments clars (nicks d’usuaris absolutament arbitraris, gran quantitat d’usuaris falsos i geolocalització dificultosa, entre d’altres temes).

Les xarxes socials acostumen patir dures travessies en el desert borsari, algunes amb finals feliços com a Linkedin o el mateix Facebook i altres que encara no han pogut recuperar-se de la sortida fallida com Groupon.

L’economista i catedràtic de la UPF Oriol Amat no deixa dubtes: “(el preu de Twitter) no té cap lògica i té totes les característiques d’una bombolla. Amb internet, hi ha algunes companyies a les que li surt bé i altres que no. La majoria d’aquestes històries surten malament”, declarava a La Vanguardia.

Però per aberracions borsaris no hi ha com Snapchat, un servei que permet enviar imatges a un mòbil en què s’autodestrueixen com a màxim en 10 segons després que s’obrin. Aquesta aplicació és molt popular entre els adolescents dels EEUU perquè els permet enviar missatges dels que després no queda petjada, però no té cap model de negoci. Malgrat tot, Snapchat ja ha estat valorat en entre 3.000 i 4.000 milions de dòlars.

Pot Twitter valer com BBVA, el Santander o Telefònica, o serà una altra “dot com bomb”? Només el temps ho dirà, però personalment no veig que l’ocellet blau pugui ser un nou Google.

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?