La fi de la intermediació

image description

M’acabo de comprar una funda per al meu iPhone, a menys de la meitat de preu del preu més baix que vaig poder trobar a Andorra. La vaig comprar per eBay, la meva botiga de referència per qualsevol cosa que no requereixi urgència des de fa molts anys, on ja vaig adquirir articles simples com aquesta funda o més sofisticats com el gran angular extrem per a la meva càmera fotogràfica que em vaig regalar l’any passat. Mai he tingut un problema, mai un motiu de reclam… Mitjançant els consells dels propis clients m’he acostumat a comprar, ja sense intermediaris, directament al fabricant o al primer de la línia de distribució.

Internet ha canviat també la forma de comprar. Grans superfícies que abans eren el temple del consum avui només serveixen de trista taula comparativa de preus davant microempreses creades exclusivament per a e-commerce, les que treballen sense estocs reals, de vegades gairebé sense empleats a Espanya, Alemanya, Xina o Singapur i amb la millor garantia de preu, atenció al client i servei post-venda: la competència global. D’altra banda grans marques com ara Apple, Levis, Victoria’s Secret i un llarguíssim etcètera han posat en escac a tota la cadena comercial venent directament en internet, competint amb els seus propis distribuïdors amb avantatges impossibles de donar per aquests, com en el cas d’Apple que personalitza gratis alguns productes quan es compren pel seu web.

I això està molt bé. La tecnologia ha enfortit al client, qui avui pot arribar al fabricant de gairebé qualsevol producte i manifestar-li quins són els seus desitjos. L’oferta està personalitzada massivament i els productes arriben en immillorables condicions al consumidor, qui ja no necessita d’un punt de venda ni d’un venedor. Recordem que fa quinze anys un empleat ens atenia al video club, fins que van aparèixer aquestes màquines semblants a caixers automàtics que avui són reemplaçades pel lloguer de pel·lícules on-line. Canvien els nostres gustos i canvia el valor que exigim en el consum, i a un ritme trepidant canvia la manera en què es mou els nostres diners. Roba, gadgets, cotxes, vins… pisos! Absolutament tot el que pugui esperar es compra millor per Internet (i continuarà millorant), fent ús d’un sistema de fonts que aquesta societat de la informació de la qual som protagonistes ens privilegia. La desconfiança popular a comprar on-line cau en picat i observem merevillats com el món sencer canvia al nostre voltant.

Què li queda davant aquesta conjuntura al comerciant de tota la vida? Comprar millor, crear valor, innovar-se i buscar nous mercats, o desaparèixer. Una extinció de dinosaures que en termes econòmics és un excel·lent panorama.

 

 

Comments (1)

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?