La cúpula d’Anonymous

image description

La policia espanyola aquest cop ha fet el ridícul d’una manera que ni Torrente s’hagués pogut imaginar. La foto del cap de la Brigada d’Investigació Tecnològica amb la màscara de Guy Fawkes, anunciant la detenció de la cúpula d’Anonymous, és un manifest gràfic del desconeixement absolut de les dinàmiques de la societat interconnectada sumat a una necessitat del poder de donar un titular davant la impossibilitat ja no de convèncer, sinó fins i tot de vèncer.

La “cúpula de l’organització Anonymous” no pot ser detinguda perquè Anonymous no és una organització ni té cúpula, si a les definicions ens remetem. Aquests Anonymous als quals la policia diu haver decapitat són milers i milers de persones (repeteixo: milers i milers) que, sabedors del poder de la tecnologia, se sumen de múltiples maneres a actes de ciberactivisme que van des de debatre en simples fòrums, instal·lar-se programes per participar en la caiguda d’alguna web, enviar correus de protesta a institucions, polítics i empreses o fins i tot difondre aquest article o un altre similar en blogs o xarxes socials i un llarg etcètera, tan llarg i variat que fa impossible definir, etiquetar, la veritable naturalesa del fenomen.

Pretendre fer veure a tres persones com a ciberterroristes per gestionar un xat dóna molt que pensar i fa témer el pitjor: incapaços de frenar les protestes, des de l’Administració s’intenta tallar la multiplicació del reclam copejant en els seus mitjans de propagació, creient equivocadament que és una forma efectiva encara que amb ella es vulneri la llibertat d’expressió (no fa falta recordar que, en democràcia, opinar o expressar idees en un xat no és delicte). Però l’única cosa que estan aconseguint amb aquestes esperpèntiques actuacions és enfortir la denúncia, ja que aquestes operacions mediàtiques -que probablement acabin amb l’alliberament dels detinguts per quan aquest article estigui publicat- només faran créixer la reivindicació i sumarà nous adeptes a la causa. Per participar activament en una atac de denegació de servei (nom tècnic de “fer caure una web”) no fa falta ser un “perillós hacker”, com s’han acurat a descriure als detinguts; les formes de sumar-s’hi estan en tots els idiomes a dos cops de clic.

La policia ben podria invertir els seus esforços a detectar més casos de pederàstia o a trobar els rastres que deixa en Internet el blanqueig de diners o el terrorisme islamista, veritables amenaces per a les nostres societats i la nostra forma de vida, i no vigilar a innocents ciutadans que només estan manifestant la seva indignació davant un poder que cada vegada viu més allunyat de les exigències d’aquesta població interconnectada. Almenys que ho facin per no tornar a fer el ridícul.

 

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?