La censura arriba a Twitter

image description

La censura arriba a Twitter

Passaria més aviat que tard. Twitter va anunciar al seu bloc que ha desenvolupat un sistema de censura per impedir que missatges “inadequats en algunes cultures o països” estiguin a l’abast dels usuaris en aquests territoris. Per justificar aquesta mesura argumenten que la idea de llibertat d’expressió no s’entén igual a tot arreu, i va posar com a exemple que a Alemanya o França es prohibeixen la publicació de continguts pro-nazis. A partir d’avui Twitter té la possibilitat de retenir continguts d’usuaris en un país específic al temps que està disponible a la resta del món.

L’exitosa xarxa social no deixa clar en la seva publicació com determinarà exactament quins missatges sobrepassen el dret a la llibertat d’expressió a cada país, si bé a la seva pàgina d’ajuda a l’usuari apunta que el bloqueig de tuits respondrà a una sol.licitud per part d’una entitat autoritzada, i cito textualment: “…en el nostre continu esforç per fer que els nostres serveis estiguin disponibles a tot arreu, si rebem una petició vàlida i apropiada d’una entitat autoritzada, pot ser necessari impedir l’accés de cert contingut en un país determinat”.

L’empresa va insistir que vetllarà per la transparència del procés de censura de tuits i notificarà als usuaris el contingut sigui restringit i marcarà el missatge amb un avís que ha estat vetat. Era d’esperar que aquesta decisió molesti els usuaris, sobretot després de Twitter haver-se convertit en un estendard de la llibertat d’expressió durant la Primavera Àrab, al punt tal que el col.lectiu Anonymous ha fet una crida a boicotejar la xarxa de microblogging. La decisió ha provocat multitud de reaccions en el propi si de Twitter, on el hashtag @CensuramAquesta i les seves respectives traduccions han estat de les més repetides a la comunitat. La sospita que la companyia s’ha plegat als desitjos censors de certs governs, destacant entre ells la Xina, amb l’objectiu de no frenar la seva expansió internacional inundava tuits i articles en blocs i mitjans, i des de molts col.lectius de hacktivistes es preguntaven què es podia esperar d’una companyia en què han invertit magnats saudites. Per a alguns usuaris aquesta decisió suposa una traïció per part d’una companyia que ha estat crucial en l’èxit de les revoltes dels països del nord d’Àfrica.

En un article molt citat aquests dies de Financial Times s’intentava esbrinar si la voluntat de Twitter serà la de lluitar pels seus usuaris, mantenint-se així com un dels mitjans de comunicació més oberts del món. Per la seva part, Reporters sense Fronteres ha sol.licitat a l’empresa que rectifiqui la seva decisió per considerar-la “nociva” per a la llibertat d’expressió, ja que priva els ciberdissidents a tot el mós d’una eina “crucial”.

Tot està per veure. Aquesta història no ha fet més que començar: segons les últimes notícies, Tailàndia ja censura Twitter.

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?