I si RRHH t’exigis la teva contrassenya de Facebook?

image description

I si RRHH t’exigis la teva contrassenya de Facebook?

Alarmant revelació la que va fer Facebook aquest divendres: va assegurar que han augmentat els informes d’empreses que exigeixen als seus treballadors que els revelin la seva contrassenya de Facebook per accedir a informació privada. Saber sobre la situació sentimental, gustos i aficions, religió o ideologia dels empleats a través del Facebook s’ha convertit en una habitual entre els responsables de recursos humans de moltes empreses d’EEUU, on cada vegada és més normal demanar-li als candidats en les entrevistes el seu usuari i contrassenya per descobrir el seu estil de vida.

Quan el blogger Justin Bassett va ser entrevistat per a un treball a Seattle esperava preguntes generals sobre el seu curriculum, però es va sorprendre quan l’entrevistadora li va demanar com accedir al seu Facebook. Bassett explicava a Associated Press que acabava de contestar algunes preguntes quan la persona de RRHH va passar a buscar la seva pàgina de Facebook en l’ordinador. Però al no poder accedir al seu perfil privat li va demanar que li proporcionés la seva informació personal d’accés. Bassett es va negar i va dir que no volia treballar en una empresa que exigís informació tan personal, però se sap que altres candidats o empleats no estan en la posició de negar-s’hi.

Des del sorgiment de la xarxa social, és una pràctica comun entre els gerents revisar els perfils que tenen accés públic en Facebook, comptes de Twitter i d’altres xarxes socials per saber més sobre els empleats. Però molts usuaris, sobretot en Facebook, tenen perfils amb accés restringit, solament accessibles a un grup selecte de persones o grups.

Altres companyies que no exigeixen les contrassenyes arriben a demanar als aspirants que acceptin com a amics a gerents de recursos humans o que entrin al seu compte de Facebook utilitzant una computadora de la companyia durant l’entrevista. Una vegada contractats, a alguns treballadors se’ls requereix que signin contractes que els prohibeixen parlar de manera negativa sobre un ocupador en els mitjans socials.

Facebook promet incrementar la privadesa per evitar aquests abusos ja que, segons resa un comunicat oficial de l’empresa, “vostè no ha de ser obligat a compartir la seva informació privada solament per aconseguir un treball”. Si un empresari veu a la xarxa social que algú és membre d’un grup protegit, per exemple LGBT, i no li contracten per això, podrien enfrontar-se a una demanda per discriminació.

El que està clar és que Facebook es pren aquest tema seriosament, per la qual cosa prendran mesures per protegir la privadesa i seguretat dels usuaris, ja sigui mitjançant la creació de noves polítiques o a través fins i tot de l’acció legal. La xarxa social garanteix un esforç extra per protegir el dret dels usuaris a mantenir en la privadesa la seva contrassenya.

Pot ser que sigui hora de tocar una mica més les opcions de privadesa dels nostres comptes. I si a Andorra hi hagués un cas similar, simplement viralitzar-lo.

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?