El que hi ha al món Groundswell

image description

Un dels errors més usuals en les empreses a l’hora d’encarar una estratègia de conversa a la xarxa és posar l’accent en les aplicacions o, dit en altres paraules, plantejar-se aquella típica pregunta de “haig de tenir perfil en Facebook o en Twitter?”.

Una de les principals característiques de la xarxa social és que existeix un comportament i unes dinàmiques pròpies en el grup d’usuaris, independentment dels canvis que experimentin cada tecnologia per separat. A aquest moviment espontani de persones que utilitzen Internet per comunicar-se i obtenir d’altres informació, suport, idees, productes i fins i tot capacitat negociadora se li diu “món groundswell”, un terme encunyat per Forrester Research, una de les consultores de tecnologia i estudis de mercat més importants del món.

Aquest món groundswell, anàrquic i cada vegada més nombrós i poderós, té les seves pròpies regles o, per dir-ho d’una millor manera, les seves pròpies necessitats que busca satisfer a la pròpia Internet: informació, interrelació, opinió i debat, amb les empreses com a participants però no com a protagonistes ni com moderadores.

L’existència en temps present d’aquesta nova problemàtica per a les empreses ha creat, en els mitjans i a la pròpia xarxa, una proliferació de material escrit i audiovisual que, fragmentat, ha fet que les empreses tinguin la tendència de veure en perspectiva no el món groundswell en el seu conjunt sinó sol retalls d’ell, amb la falsa creença que hi ha un comportament a la xarxa determinat per a cada tipus de consumidor o categoria de producte, una extensió de la primera anàlisi de la tipologia de l’internauta que deia que s’hi podia dividir en un 1% de creadors, 9% de productors i 90% d’audiència, quan cadascun de nosaltres és creador, productor i audiència al mateix temps.

El món groundswell en el seu conjunt, consumidor natural i global de béns, serveis i idees, necessita ser escoltat activament, amb les empreses atentes a respondre en temps quasi-real a les seves demandes, de la mateixa manera que es respon a un client per telèfon o quan s’acosta a la nostra botiga.

Però també necessita que li parlin, no significant això que li passin publicitat com si fos la televisió. Les empreses estan formades per persones i tenen coses molt interessants que transmetre, a més a més de la seva última oferta, i en aquests continguts està el secret de l’engagement, el premi buscat per qualsevol estrateg de màrqueting.
I abans de res el groundswell necessita ser estimulat, i és aquí on les companyies han d’acurar-se a entusiasmar als seus clients perquè parlin de la seva marca a altres potencials clients, i això s’aconsegueix únicament amb la pràctica quotidiana d’un diàleg al mateix nivell, un tipus de comunicació que és relativament nou per a les grans marques però que les pimes, per definició, solen estar més acostumades.

A la suma d’escoltar, respondre i estimular a aquests potencials clients se li diu mentalitat groundswell, i és independent de les aplicacions que s’utilitzin, els productes que s’ofereixin i la grandària de les empreses. I és el secret de l’èxit per a qualsevol marca que vulgui entrar a la xarxa social.

I tu, segueixes pensant que l’important és optar per obrir un perfil de Facebook o un de Twitter?

 

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?