D’apocalíptics

image description

La setmana passada vaig tenir l’oportunitat d’assistir a la conferència de Jordi Royo, “Ús i abús de les TIC en adolescents”, organitzat per la Fundació Crèdit Andorrà, i confesso que a aquesta altura ja no em sorprenen els apòstols de l’apocalipsi que intenten vincular qualsevol cosa que soni a societat interconnectada amb perills d’allò més variats.

El Dr Royo, tot i que va reconèixer alguns avantatges de l’ús de les TIC en els adolescents, ha pintat als joves que avui han incorporat les tecnologies com a mitjà de comunicació imprescindible a les seves vides com a problemàtics, des d’un punt light a la qual havia de vigilar fins a una extremista a la qual recomanava tractament farmacològic. Per descomptat no va faltar un retall de premsa on “una jove havia estat violada i gravada amb el mòbil” o gràfics que alarmaven sobre la quantitat d’amenaces que els adolescents reben per internet…

Sempre que hi ha una tecnologia que provoca canvis en la societat hi ha reaccions que intenten fer veure un perill latent a l’addicció al seu ús (fa 60 anys es parlava del perill a l’addicció a la televisió), però en el cas de la Web Social en particular s’arriba gairebé a la criminalització, al punt que El Diario de Sevilla va batejar el crim de Marta del Castillo “l’assassinat de la generació 2.0”.

Tinc 43 anys, i recordo que en la meva adolescència no hi havia ordinadors (només els més adinerats podien presumir de tenir una trista consola Atari) i els perills que sembla que va portar Internet ja estaven presents -pornografia, discurs de l’odi, pederastria, drogues, sectes- . En aquelles èpoques no hi havia un nou paradigma en assenyalar amb el dit, i els pares utilitzaven l’educació i la informació com tallafocs d’aquests perills reals. Avui dia aquests perills són els mateixos, però tenen difusió global, de manera que els remeis haurien de ser similars, amb abast global.

En països molt desenvolupats com Corea del Sud els nens des de la primera infància aprenen com comportar-se en la xarxa, de la mateixa manera que aprenen a moure-se en la vida real. Però allà no es ven la xarxa com una àrea perillosa sinó com un oceà d’oportunitats, fruit d’això és que estan a anys llum en desenvolupament d’Internet que la mitjana d’Europa, i des d’allà ens miren.

Si coincideixo amb el Dr Royo en què els pares s’han de posar al dia amb les TIC per minimitzar el gap tecnològic intergeneracional, però estic convençut que una societat serà més competitiva com més interconnectada estigui, i que repetir mantres apocalíptics només ens farà perdre temps i oportunitats.

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?