Skip to content Skip to footer

Consells per detectar si has rebut un email fraudulent

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Has rebut mai un email fraudulent? És a dir, un correu electrònic on et demanaven el teu número de compte per fer-te un ingrés important de diners o t’han volgut fer xantatge a canvi de no divulgar informació personal o imatges indiscretes teves? Aleshores, has estat víctima del denominat phishing, una manera d’extorsionat i estafar als usuaris d’Internet on l’email n’és el principal canal de difusió.

Com detectar si estàs sent víctima de phishing?

El primer indici amb què t’has de fixar és l’idioma amb què està escrit el missatge, ja que la majoria arriben en anglès o altres idiomes que no són el nostre.

Pel que fa al contingut, pensa que solen estar molt ben fets i poden contenir logotips, dades de contacte, informació de copyright… d’una empresa real. Així que fixa’t en el contingut del missatge, que sol estar pensant per ser enviat a una gran quantitat de destinataris indistintament. Si no tens res a veure amb l’empresa o persona que t’escriu o no et sents identificat amb el que es diu al missatge, segurament es tracta d’un correu fraudulent.

A més, pensa que solen incloure frases del tipus: “el teu compte està a punt de ser eliminat” o “si no ingresses els diners ràpidament, divulgaré les teves fotos”. I… encara van més enllà: en pots rebre dient-te que se’t deuen diners de la teva assegurança o que tens un parent llunyà que et vol deixar la seva herència i et demanen el teu número de compte per a fer-te l’ingrés. Així que si et demanen de facilitar aquest tipus d’informació personal o confidencial no la donis!

Una altra manera de detectar email fraudulent o correus electrònics d’estafa és fixar-se en les URL i els enllaços. Sovint, hi ha enllaços dins del missatge i la majoria semblen autèntics. Alguns poden dirigir-te a les pàgines reals de les empreses per donar-te confiança, però altres poden infectar el teu dispositiu. Una manera de detectar si són fraudulents és passar el cursor per sobre sense fer clic. A la part inferior esquerra de la teva pantalla apareixerà la URL real de destí.

Pel que fa al domini del correu electrònic des d’on prové el missatge, verifica que el contingut que ve després del símbol @ correspon al de l’empresa en qüestió. Vigila! De vegades pot semblar que ho és (exemple: info@ppal.com com si fos de PayPal).
D’altra banda, si aquest domini és el mateix que el teu correu electrònic, pots estar pràcticament segur que es tracta de phishing.

Els nostres consells sobre email fraudulent

  • Analitza els indicis que t’hem explicat en aquets post.
  • Fes una recerca per internet. Segurament hi ha altra gent que ha rebut el mateix missatge que tu i que n’ha fet una alerta a la xarxa.
  • Posa’t en contacte amb el teu proveïdor d’Internet (Andorra Telecom, en el cas del Principat) i fes-los la consulta. Segurament hauran rebut altres trucades de gent que ha rebut el mateix email que tu o ho podran analitzar.
  • En cas de dubte, millor no facis cas del correu electrònic que has rebut i elimina’l o deixa’l a la bústia de correus no desitjats!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a comment

0.0/5