Bin Laden i la decadència dels mitjans tradicionals

image description

Bin Laden i la decadència dels mitjans tradicionals

No hi ha dubtes que les xarxes socials estan cada cop més presents als fets d’abast planetari, i així com es va saber qui seria el company de fórmula d’Obama en la seva carrera cap a la Casa Blanca primer per Twitter, també d’aquesta manera el món va assabentar-se de l’operació que suposadament va acabar amb el lider terrorista Osama Bin Laden.

La font va ser Keith Urbahn, un excol·laborador de l’ex secretari de Defensa nord-americà Donald Rumsfeld, qui va tuitejar com @keithurbahn “Una persona digna de confiança em diu que han matat a Osama Bin Laden” abans que el president fes el seu anunci per televisió.

Les coincidències no acaben allí, ja que un desconegut (fins llavors) assessor informàtic pakistanès, Sohaib Atha, qui escriu a la xarxa social sota el nom d’@ReallyVirtual, va relatar minut a minut l’operació, diu la història oficial que sense saber qui era l’objectiu. “Un helicòpter sobrevola Abbottabad a la una de la matinada (un fet estrany)”, “Ves-te, helicòpter, abans que tregui el meu matamosques gegant!”, va dir.

Per descomptat que les paraules binladen, Osama, obl i un llarg etcètera es van convertir en trending topics mundials (paraules clau que es repeteixen) i va resultar més fàcil seguir l’esdevenir dels successos per aquesta via que pels mitjans tradicionals, on les notícies han d’encara passar per aquest pedregós camí de font, redacció, cap i publicació. Twitter va anunciar que la nit del diumenge va registrar el major tràfic de tuits en la seva història, 5.106 per segon.

Si li sumem a l’envergadura del fet els caps per lligar de tota la història oficial, ens trobem amb un cas immillorable per convertir-se en carn de les xarxes socials, sumades als milers i milers de blogs que van analitzar el fet en centenars d’idiomes, a tot el món i al mateix temps. A Facebook, una pàgina que recolzava la teoria que Bin Laden estava mort fa anys (teoria a la qual em sumo, a títol personal) acumulava aquest diumenge 478.516 “m’agrada”, convertint-se ràpidament en un espai de debat més concorregut que qualsevol espai de lectors de qualsevol periòdic al món. Unes altres de perfil més satíric com “Oblidin a Bin Laden, hem de trobar a Wally” són a punt d’arribar als 100.000 fans així com “Bin Laden està mort. Deixeu-me portar shampoo a la maleta” va aconseguir en menys d’una setmana grimpar als 120.000.

És evident que el flux informatiu ha canviat. La notícia en si és absolutament ubiqua, ja ningú “paga per ella” i tots saben on està, i l’opinió amb abast massiu ja no està reservada als antics formadors d’opinió, compromesos amb una empresa periodística, sinó que qualsevol ciutadà pot fer-se amb diverses fonts i generar una nova, la que contínua alimentant aquesta opinió pública cada vegada més aliena a l’opinió publicada.La fuente fue Keith Urbahn, un ex colaborador del ex secretario de Defensa norteamericano Donald Rumsfeld, quien tuiteó  como @keithurbahn Una persona digna de confianza me dice que han matado a Osama Bin Laden antes de que el presidente hiciera su anuncio por televisión.

 

 

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?