A pocs clics del 3-A

image description

Falta poc més d’un mes per a les eleccions generals i els partits escalfen motors per a la campanya off-line que comença en quinze dies, sabent que estem en plena campanya on-line des de fa temps.

Repassant l’activitat en Internet de les dues principals llistes que polaritzaran l’elecció es veu que gairebé tot és a punt, amb algunes diferències en la generació de continguts. De les primeres simples republicacions d’articles de premsa i links en Facebook s’ha sumat alguna incipient producció de material fotogràfic, en el cas de Demòcrates per Andorra, i alguna que altra redacció pròpia, en el cas de les càpsules Feina Feta del PS. Aquest cap de setmana s’ha obert un blog de DxA que semblaria adonar que apostaran per una comunicació per múltiples canals abans que vertebrar-la tota per la seva pàgina web, com acostumen fer els socialdemòcrates. Dispersió o convergència? No hi ha una definició en aquest tema, debat diari per els qui ens dediquem a la comunicació en la web.

En Twitter cada vegada més “segones línies” estrenen compte i avui fins i tot qui no votem gaudim de les primeres escaramutzes en 140 caràcters, amb els ciutadans en sincronia participant activament en el triàleg, una pràctica que amb el temps farà contrapès a l’anacrònic porta a porta. A Andorra les modes volen, i el PS ja ha llançat el primer hashtag crític, #promesaensenyat, inspirat segurament en l’arxiconegut #turismobisbal, sabuda l’efectivitat de l’humor a l’hora de filtrar el discurs electoral. I hi arribaran més.

Sobre els trolls, elements tan indesitjables com a inherents a la xarxa social, no hi ha molts més dels que hi havia en les eleccions de 2009, encara que avui els antídots contra ells estan més a cop de clic que mai. Aixímateix la seva tasca està sent ben eclipsada pels incendiaris oficials de cada partit, els qui demostren estar en immillorable forma.

Crida l’atenció que a dia d’avui no tots els cap de llista tinguin perfil en les dues principals xarxes socials, i em pregunto si no és una fallada important dels equips de campanya que no hagin obert per a cadascun dels candidats aquest canal obert a l’electorat. També em sorprèn que @jaumebartumeu, com a Cap d’Estat, encara no tingui el compte verificat per Twitter per evitar suplantacions. I també per branding.

El que és clar és que els partits han entès que “això de les xarxes socials” no era quelcom tan simple com segurament pensaven, i es troben avui en un escenari en què necessitarien més hores i recursos humans per produir i portar a bon port aquesta comunicació, i aquí és on entra a jugar la comunitat. Els candidats, a més del somriure en un cartell, hauran de treballar amb el diàleg per generar evangelistes entre els internautes, gent d’a peu que pugui fer arribar en temps i forma el seu missatge per Internet abans del 3 d’abril. O deixaran buits i alguns vots pel camí.

 

Leave Comment

Abrir chat
Podem ajudar-te?
Hola, en què podem ajudar-te?